tisdag 3 september 2013

Bakpulver/jäst

Jag backade idag med Lena. Vi gjorde "Snabba frukostbullar".
Vi delade upp arbetet, Lena blandade alla flytande saker. (2 tsk sirap, 2, 1/2 dl vatten, 3 msk olja)
Jag blandade själv ner alla torra saker. (3 dl vetemjöl, 1 dl rågmjöl, 1 msk bakpulver) det skulle varit en dl havregryn med, men ingen av oss ville ha det så vi tog lite mer rågmjöl istället. Funkade lika bra tyckte vi. Sedan så hälde vi i de torra med de flytande ingredienserna. Degen blev rätt kladdig, så vi hade i lite mer mjöl. Vi klickade ut degen på bakplåts papper och lät de jäsa i lite mer än 40 minuter. Då var de rätt "fluffiga" så vi satte in de i ugnen på 200°. de var klara efter ca 13 minuter.

Skillnaden mellan jäst och bakpulver
Jäst är en svamp som "äter" sockret i degen. Koldioxid blir till och bildar luftbubblor i degen som gör att den jäser. Samtidigt under denna proses så skapas lukt och smak som vi förknippar med nybakat. Om inget socker finns i degen, så tar det längre tid för jäsningen att komma igång. Det finns två sorters jäst, färskjäst och torrjäst. Den torra jästen behöver vatten för att jäsa som den ska. Den kan förvaras i flera år och fortfarande fungera om den är torr. Färskjäst håller dock bara någon månad, och bör förvaras i kylen.

Bakpulver är en kemisk blandning som framstår av flera syror och en bas. Basen är oftast bikarbonat. När bakpulvret får kontakt med vätskan och värmen från ugnen så börjar syrorna att reagera och bildar koldioxid, som gör att den växer. Ett dubbelverkande bakpulver så används en blandning av snabba och långsamma syror som gör att bakverket växer mer, eftersom den växer under hela bakningsprossesen.

//Felicia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar