torsdag 13 mars 2014

Hemkunskap x4

Fiskgratäng 
Jobbade med Erica. Vi hade först lite svårt att bestämma vad vi skulle göra men vi kom tillslut fram till att göra fiskgratäng. Vi gjorde först riset, eller vi startade de så de skulle hinna bli klart ungefär samtidigt som fisken. Sedan lade vi i fisken i en form och hände i grädde, salt, peppar, broccoli och citronsaft sedan ställde vi in den i ugnen. En stund senare så hade grädden tjocknat en del och fisken var varm igenom och det var perfekt till riset hade kokat klart. Fisken blev okej god men kunde helt klart gjort bättre. Kanske haft någon typ av sallad på sidan eller avancerat det lite mer.

Piroger
Jobbade denna gången med Erica. Vi skulle göra en köttfärs rätt, alltså använda oss av köttfärs. Vi bestämde oss för att göra piroger. Vi hade först tänkt göra köttfärspaj men ville göra det lite svårare så valde piroger. Vi delade upp uppgiften så jag gjorde brödet och Erica stekte köttfärs och lök. Jag började med att smälta smör och blanda i mjölk och jäst tills det blev fingervarmt. Hade sedan i det bland de torra ingredienserna som var socker, salt och mjöl. Blandade det tills det blev en fin deg och lät den sedan jäsa en stund. När den stått en stund och blivit lite luftigare så delade jag den på 6 lika stora bullar och plattade sedan ut de så de blev ungefär lika stora och Erica lade i köttfärsen i de och vi vek ihop de. Vi skulle sedan ha penslat de med ägg men det fanns inga så vi tog lite vatten. Dock blev det inte lika bra som det hade blivit med ägg men det fick duga. Vi satte sedan in de i ugnen och lät de få en jyllenbrun färg. Pirogerna blev förvånansvärt goda men vi hade kunnat ha i grönsaker i de för att göra de ännu godare.

Fisk, ris och remouladsås.
Vi började med att starta riset så det skulle bli klart i tid med allt annat. Det tar ju lite längre tid än att steka en fisk. Vi tog sedan fisken och rullade den i ägg och ströbröd. Vi valde att steka en fisk var så båda fick prova på det. Ericas fisk gick sönder, tyvärr. Men den gick nog lika bra att äta för det. Sedan stekte jag min fisk och lyckades för ovanlighetens skull få den hel. Så lite stolt nästan.
Undertiden som Erica stekte sin fisk så passade jag på att göra remouladsås. Jag använde mig av majonäs, vitlök, lök, curry, salt och ättiksgurka. Har aldrig gjort en sådan sås innan och provade mig fram med smaken och smakade av ofta tills jag blev nöjd med resultatet och det blev över förväntat! Är rätt nöjd med min insats denna dagen men hade kunnat göra någon typ av sallad men tiden sprang iväg.

Rotfruktspytt
Vi skulle denna dag göra något vegetariskt. Vi hade riktigt svårt att komma på vad vi skulle göra men beslutade oss sedan för att göra en rotfruktspytt med scones. Erica ville lägga ner tid på pytten så hon fick ansvara lite för det. Hon började iallafall med att skära de rotfrukter vi ville ha till kuber och la sedan ner de i vatten och kokade de så de inte skulle bli stenhårda när vi lade de i stekpannan. De fick koka en stund och sedan så stekte hon dem och pepprade de lite. Klara!
Undertiden som hon gjorde detta så bodrog jag med scones. Jag använde mig av mjölk, bakbulver, mjöl, smör och salt. Valde även rågsikt istället för mjöl så de blev lite "nyttigare". Började med att smälta smöret och under tiden som de smälte så rörde jag ihop alla torra ingredienser så inte bakpulvret skulle klumpa sig. Sedan hällde jag i smör och mjölk och gjorde en deg av de. Delade sedan degen på 6 ungefär lika stora bullar och skrädde två "hack" i dem så det skulle komma in lite mer luft i dem. Sedan stod de i ugnen i ungefär 10 min tills dem fått en fin ljusbrun färg och sedan var de bara att låta de svalna en liten stund innan vi ställde fram de på bordet med rotfruktspytten. Jag har innan inte varit så glad i rotfrukter men denna pytt var förvånansvärt god enligt min åsikt!
Jag valde även att steka ett ägg då jag aldrig gjort det förut och ville prova. Men det gick faktiskt rätt bra trotts att folk tyckte det var lite konstigt att jag aldrig stekt ägg förut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar